pátek 10. dubna 2015

Mrkvový dort (Mrkváček)

 Tak ženy máme tu páteční večer. Pro někoho signál hodit nohy nahoru a otevřít si lahvinku, pro jiné vybrat nejlepší outfit a vyrazit do víru velkoměsta. Pro mě to dnes není ani jedno ani druhé, jelikož čekám delegaci z Moravy. A jedná se o návštěvu ne zcela obyčejnou. Můj bratranec se v červnu žení a veze naší rodině představit svou milou nastávající. Proto jsem byla oslovena s prosbou, jestli bych mohla uklohnit u nás doma oblíbený Mrkváček. No a tak z moci mi svěřené vám nyní přináším recept na mrkvový dort, jenž možná názvem příliš nelahodí nicméně chutná fantasticky :-)


 Co je třeba:
 Korpus:
 3 vejce
 6 mrkví
 1 balíček lískových ořechů (mohou být i mandle)
 1 hrnek bílého cukru
 1,5 hrnku polohrubé mouky
 3 lžíce slunečnicového oleje
 1 lžíce medu/javorového sirupu
 1 lžička sody
 2 lžičky prdopeče
 3 lžičky skořice
 Krém:
 1 mascarpone
 1/2 plnotučného tvarohu
 1 lžíce medu/javorového sirupu
 1 lžíce citronu
 1 lžíce cukru moučka

 Jak se to splácá:
 Prvně si nastrouháme mrkev a pomeleme ořechy: Oboje se sice dává až nakonec, nicméně pro mě je to vždycky největší pruda. Tak si to připravím hned na začátku, protože to chci mít co nejrychleji za sebou :-).
 Pak vyšleháme vajíčka s cukrem a přidáme med, který si rozehřejeme v mirkovlnné troubě (nebo javorový sirup, ale ten se ohřívat nemusí). Poté přidáme suché přísady a vše promícháme. Následuje olej a hned za ním nastrouhaná mrkev s ořechy. Část z nich si můžete nechat na posyp dortu. Celou směs ještě jednou promísíme tak, aby se všechny přísady spojily. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy (Hera + polohrubá mouka), no a jde se péct. U mě stačila 1 hodina při 175 °C, ale kontrolou nejlepší jest suchá špejle.
 Mezitím co nám korpus chladne, si uvaříme pěkně kávičku (abychom si zkrátili čekání) a pustíme se do krému. Do mísy vyklopíme mascarpone, tvaroh a promícháme. Následně přidáme opět ohřátý med (nebo javorový sirup), citrón a dosladíme cukrem. Je dobré to pak chvilku šlehat ručním mixérem, aby se chutě dobře spojily.
 Vychladlý korpus rozkrojíme a zevnitř naplníme polovinou krému. Druhou polovinu dáme navrch. Posypeme zbytkem ořechů, co nám zůstalo z korpusu na posyp a máme hotovo. Komu by se pak ještě chtělo, může na pánvi osmahnout pár plátků mrkve ve lžičce medu (na ozdobu).
 Na tomto dortu miluju jeho všestrannost. Nejedná se sice o příliš zdravou variantu lichotící vaší štíhlé linii nicméně jako anestetikum pro podrážděné nervy vám ho můžu s radostí předepsat. A kromě léku ho můžete také využít jako urychlovač času během popíjení kávičky. :-)
 Emča K.

Žádné komentáře:

Okomentovat